Vintern 2007-2008

071209

Har äntligen tagit tag i projekt styrning efter några månaders stiltje på båtfronten.

Blev en Sleipner hydraulstyrning från Hjertmans, dom hade julrea så den blev lite billigare.

Rev bort den gamla kabelstyrningen nu i helgen gick lättare än jag trodde. Kommer att använda det befintliga fästet från kabelstyrningen i aktern till hydraulcylindern, måste bara tillverka en adapterplatta i rostfritt.

 

Till Vintern 2006-Sommaren 2007

071219

Adapterplattan passas in på befintliga fästet, svetstänger är bra till mycket, efter lite borrande så kom styrcylindern på plats. Fick även tillverka en skarv för att förlänga kolvstången på cylindern med en gängad stång, givitvis i rostfritt. Bilden på cylindern blev lite dubbel, antagligen för batteriet i kameran tog slut pecis när jag tryckte av.

Även termostatgivarna till avgaslarmet har monterats.

Sedan så skulle det tillverkas rätt längder av hydraulslang. Kopplingarna består av två delar som ska tvingas på slangen, snacka om presspassning. Blev helt vansinnig på skiten, och naturligtvis så blev det snedgänga på den sista. Tur att man har utrustning i garaget för att klara av sådana misstag. Tog några timmar men nu är slangarna tillverkade.

 

071229

Rattpumpen har kommit på plats, blev att såga upp lite i instrumentbrädan, var lite trångt med sticksågen runt alla instrument men det löste sig.

Slangarna dragna och påkopplade men ej dragna, var lite halvbesvärligt att dra fam dessa till aktern. Hålen för gamla styrkabeln var för små då det skulle fram två slangar genom dessa, fanns inte mycket utrymme för att borra med hålsågen.

 

080105

Systemet påfyllt med olja och luftat, fick tillverka en påfyllningsanordning av en plastflaska som var öppnad i botten. Då jag var själv när systemet skulle luftas så var detta ett tvång med den upp och nervända flaskan, det gjorde att det alltid fanns olja ner till rattpumpen.

Ratten tillbaka på sin plats och styrningen fungerar igen, känns bra mycket stadigare än den gamla kabelstyrningen, och projekt montering av hydraulstyrning får ses som avklarat.

 

080226

Vintern lyser med sin frånvaro, så lika bra att passa på att fixa lite med elsystemet.

Har haft lite problem med dålig kontakt i säkringsboxen, är av gamla typen dvs porslinsäkring. Så bort med skiten och dit med en ny box med insticks säkringar, så bör glappkontakt problemen vara lösta.

 

080303

Tänkte att ruffdörren ska få sig en uppsnyggning, den börjar visa spår av tidens rand. Men inte faan gick det smärtfritt att få bort den, någon tidigare ägare har helt klart försökt och misslyckats. Fanns inte ett mejselspår kvar i några av mässings skruvarna till gångjärnen. Blev att ta till Dremeln för att fräsa nya spår i skruvskallarna, och vipps så står dörren hemma i garaget för renovering.

 

080329

Renoveringen av ruffdörren pågår för fullt, slipning betsning och lackning. Blev naturligtvis skit i förnissan, så silning av densamma och nerslipning igen, ett nytt lager lack och det är klart.

När träytorna blir mörka och blanka så ser man att beslagen, dvs gångjärn lås osv. inte ser så fräscha ut. Fick en ide att försöka putsa upp dom, Dremeln kom till nytta igen med en liten polerskiva plus Autosol, beslagen blev nästan som nya

 

Till Våren-Sommaren 2008